A

aeginaphotographer_english_flag

Aυτήν τη φορά είχα την ευκαιρία να φωτογραφίσω ίσως στην πιο συμπυκνωμένα πολύμορφη περιοχή της Ελλάδας, την Πελοπόννησο. Αυτό το φωτογραφικό ταξίδι ή μάλλον οδοιπορικό για το ένθετο «Ταξίδια» της Καθημερινής μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω μια σπάνια πτυχή της χώρας μου, ίσως την πιο όμορφη και ταυτόχρονα γαλήνια περίοδο που έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις ως ταξιδιώτης. Πολλές εικόνες με την διακριτική παρουσία των ανθρώπων σε πρώτο πλάνο. Πορτρέτα που περιγράφουν τους ίδιους τους χαρακτήρες συσχετίζοντάς τους με το χώρο που ζουν και δραστηριοποιούνται.

Το ταξίδι στην Πελοπόννησο

Να ταξιδεύεις στην Πελοπόννησο είναι σαν ένα ταξίδι στην Ιστορία σε κίνηση παράλληλη με αυτή της ακτογραμμής και προορισμό τον Ελληνικό ορίζοντα. Συνοδοιπόρος σε αυτό η Κυριακή Βασσάλου, ταξιδιωτική δημοσιογράφος της Καθημερινής. Παραλίες, ορεινά χωριά, κάστροπολιτείες, γραφικά λιμανάκια, αγροτικές εκτάσεις, ποτάμια, σπήλαια και ατελείωτες παραλίες… Όλα στο δρόμο σου, περιμένουν να τα ανακαλύψεις, να σε φιλοξενήσουν, να τα απολαύσεις και το μόνο που ζητούν από σένα… Να τα παρατηρείσεις και να τα σεβαστείς. Πίσω από κάθε σταθμό πολλές και διαφορετικές γεωγραφικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες. Πόλεις που απέχουν σχετικά μικρή απόσταση μεταξύ τους και όμως μια εβδομάδα αρκεί για να μπορείς να εισπράξεις τις τόσες πολλές και διαφορετικές εμπειρίες, ιδιαιτερότητες που τις κάνουν ξεχωριστές.

Η Αρχαία Επίδαυρος και το Παλαμήδι με θέα το Μπούρτζι στο Ναύπλιο, αποτελούν την είσοδο για κάθε ταξίδι στην Πελοπόννησο. Η διαδρομή απαρτίζεται από αμέτρητους παραδοσιακούς οικισμούς όπως το Λεωνίδιο που είναι γεμάτο αρχοντόσπιτα και καλλιέργειες. Σειρά έχουν τα ορεινά χωριά όπως ο Κοσμάς στους πρόποδες του Πάρνωνα. Περιτριγυρισμένος από έλατα μετά από λίγο τον διαδέχονται παραθαλάσσια χωριά όπως τα Πούληθρα, η Στούπα, η Καρδαμύλη και η Βάθεια στην Μάνη ατενίζουν την θάλασσα και να συνθέτουν τόσες εναλλαγές, κάνοντας την διαδρομή ξεκούραστη και ενδιαφέρουσα.

Και μετά έρχεται το ταξίδι στο χρόνο περνώντας μέσα από τα τείχη της Μονεμβασιάς με τον Ρίτσο να σε υποδέχεται για να συνεχίσεις στις κάστρο πολιτείες της Μάνης και τα τρία παραθαλάσσια κάστρα της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας Πύλος, Μεθώνη και Κορώνη. Μέχρι να επαναφέρεις το χρόνο στο παρών την ώρα που κατεβαίνεις από το βαρκάκι της ξενάγησης στο Σπήλαιο του Διρού… Απαραίτητοι σταθμοί για ξεκούραση και φαγητό τα γραφικά και ρομαντικά παραθαλάσσια λιμάνια όπως αυτό του Γυθείου και του Γερολιμένα.

Για το τέλος κράτησα 2 στιγμές όπως αυτές που σταματάει ο χρόνος και η σκέψη και μια απόλυτη γαλήνη και ευτυχία πλημυρίζει το σώμα σου.  Η γαλήνη της Λίμνης Γιάλοβα που ακόμα και ολομόναχος που είσαι εκεί συνεχίζεις να πιστεύεις ότι κάποιον ενοχλείς… ίσως τα φλαμίνγκο! Και λίγο πριν την επιστροφή μια στάση στο ακρωτήρι Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης που σου επιτρέπει να αφεθείς στην αίσθηση της άκρης του κόσμου…  Για να σε γεμισει από το πρώτο λεπτό με τη σιωπή του.

Τα πορτρέτα και οι άνθρωποι της Πελοποννήσου

Βασικός άξονας του ρεπορτάζ οι πρωταγωνιστές, οι άνθρωποι… Που εκτός από τον γεωγραφικό και πολιτιστικό πλούτο, απαρτίζουν μια σημαντική ανθρωπογεωγραφία που συνθέτει το παρόν συνδέοντας παρελθόν και μέλλον. Είναι η ζωή και η επικοινωνία με τους ανθρώπους κάθε τόπου που σε βοηθάει να τον κατανοήσεις καλύτερα. Άνθρωποι αυθεντικοί, φιλόξενοι, αγρότες, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, ιερείς, τουρίστες, επαγγελματίες του τουρισμού, περιηγητές, μαθητές, καλλιτέχνες συμμετέχουν στην ομορφιά του σκηνικού της Πελοποννήσου…


people_peloponissos_greece_1 people_peloponissos_greece_2 people_peloponissos_greece_3 people_peloponissos_greece_4 people_peloponissos_greece_5 people_peloponissos_greece_6 people_peloponissos_greece_6a people_peloponissos_greece_6b people_peloponissos_greece_8 people_peloponissos_greece_9 people_peloponissos_greece_10 people_peloponissos_greece_11 people_peloponissos_greece_12
people_peloponissos_greece_13 people_peloponissos_greece_14

Add Your Comment

CLOSE MENU